Silikonowe maty do pieczenia dla wielu osób są przełomowym wynalazkiem. Ułatwiają przygotowanie wypieków i nie wymagają korzystania z papieru do pieczenia. Dlaczego warto ich używać?
Mata silikonowa do pieczenia – co warto wiedzieć?
Mata silikonowa do pieczenia jest nowatorskim gadżetem kuchennym, który dostępny jest na rynku dopiero od kilku lat. Najczęściej stosowana jest do wyrabiania ciasta i ciasteczek. Można jej również używać zamiennie do papieru do pieczenia.
Zalety i wady maty silikonowej do pieczenia
Mata silikonowa do pieczenia ma bardzo wiele zalet. Najważniejszymi z nich są:
- wielofunkcyjność – nadaje się zarówno do wyrabiania ciasta, jak i do wypieku (może być stosowana na płaskich blachach zamiast papieru do pieczenia);
- idealnie trzyma się podłoża i nie przesuwa się pod dużym naciskiem wałka;
- bardzo często zaznaczone są na niej wymiary oraz podziałki, dzięki temu można za łatwością przygotować, np. bezę;
- jest oryginalnym dodatkiem ze względu na szeroką gamę kolorystyczną;
- do pieczenia nie trzeba jej smarować tłuszczem;
- sprawdzi się nawet w niewielkiej kuchni – jest zwijana w rulon, co ułatwi jej przechowywanie;
- można ją stosować jako podkładkę pod gorące naczynia.
Mata silikonowa do pieczenia choć ma tak wiele zalet ma również wady. Najważniejszą z nich jest to, że nie można do niej stosować ostrych narzędzi. Ze względu na swoje gabaryty nie nadaje się do mycia w zmywarce. Jest droga – kosztuje około kilkudziesięciu złotych.
W sprzedaży dostępne są różne rodzaje mat silikonowych do pieczenia tak jak m.in. z podziałką, do rolad oraz do koronek z masy cukrowej. Podczas zakupu tego akcesorium należy wziąć pod uwagę sposób użytkowania tego gadżetu. Najbardziej wszechstronna będzie mata z podziałką. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę również grubość – im grubsza, tym lepiej. Cienka mata nie chroni wypieków przed przypaleniem. Dobrej jakości mata silikonowa do pieczenia, to najczęściej wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych, ale posłuży na dłużej.